Klimatski kolaž

Klimatski kolaž je znanstvena, interaktivna i kreativna radionica namijenjena upoznavanju s fenomenom klimatskih promjena, posljedicama koje one već uzrokuju te rizicima koji čekaju naše društvo ako nastavimo živjeti na neodrživ način. Osmišljena je tako da na zabavan i pristupačan način osvijesti ljude o problemu klimatskih promjena.

Edukativna i bazirana na znanstvenim činjenicama IPCC-a, omogućuje ljudima da u kratkom vremenu shvate kako funkcionira klima te koji su uzroci i posljedice klimatskih poremećaja. Razvijanjem kreativnosti i dijaloga među sudionicima potiče osvještavanje emocionalne reakcije povezane s dobivenim spoznajama, kao i promišljanje o vlastitoj ulozi u nastanku i rješenju klimatske krize.

Sudjelovanjem u radionici Klimatski kolaž sudionici upoznaju složenost klimatskih promjena, dobivaju sveobuhvatni pregled tog velikog problema te uče kako učinkovito djelovati na pokretanju potrebnih promjena.

Ovaj edukativni alat osmislio je i podijelio Cédric Ringenbach, pod Creative Commons licencom. Širenje igre potiče francuska organizacija La Fresque du Climat. Dosad je gotovo 140.000 ljudi diljem svijeta odigralo Klimatski kolaž, a cilj je senzibilizirati barem 1 milijun ljudi.

U Hrvatskoj igru distribuira i širi udruga Tatavaka u partnerstvu s udrugom La Révolution Albatros. Dodatne informacije moguće je dobiti putem maila klimatskikolaz@gmail.com .