Obrazovni program o klimatskim promjenama i održivosti

Program edukacije o klimatskim promjenama i održivosti aktivno smo počeli razvijati 2020. godine, kad se članice inicijative “Za Zlarin bez plastike” kroz suradnju s francuskom udrugom “La Révolution Albatros” otkrile interaktivnu edukativnu igru “Klimatski kolaž” (“La Fresque du Climat”) autora Cédrica Ringenbacha. Riječ je o participativnoj radionici kroz koju sudionici uče o uzrocima i reperkusijama klimatskih promjena. Radionicu smo dosad doveli do više od 2000 sudionika što je omogućeno kroz sjajnu i intenzivnu suradnju sa školama iz Zagreba i Zagrebačke županije, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske županije i drugih županija, kao i partnerima iz inicijative Znanstvenici za klimu te Savezom izviđača Hrvatske. Slijedom toga, interes za “Klimatski kolaž” je narastao te trenutno brojimo 46 aktivnih voditeljica i voditelja iz nekoliko hrvatskih županija.

Tijekom suradnje s udrugom “La Révolution Albatros” 2021. otkrili smo i drugu edukativnu radionicu pod nazivom “Freska ekološke renesanse” (“La Fresque du Renaissance écologique”), autora Juliana Dossiera, isto tako iz Francuske. Ova radionica je namijenjena vizioniranju održive budućnosti i služi kao sjajan nastavak radionice “Klimatski kolaž” s kojom smo je povezali. Kroz suradnju s brojnim drugim partnerima, stručnjacima za održivost i održivi razvoj (među kojima ističemo ZMAG – Zelenu mrežu aktivističkih grupa i Satelit edukacije), udruga od 2022. nastavlja istraživati načine na koji može prenijeti vrijedna znanja o održivom životu.

Klimatski kolaž

Klimatski kolaž je znanstvena, interaktivna i kreativna radionica namijenjena upoznavanju s fenomenom klimatskih promjena, posljedicama koje one već uzrokuju te rizicima koji čekaju naše društvo ako nastavimo živjeti na neodrživ način. Osmišljena je tako da na zabavan i pristupačan način osvijesti ljude o problemu klimatskih promjena.

Edukativna i bazirana na znanstvenim činjenicama IPCC-a, omogućuje ljudima da u kratkom vremenu shvate kako funkcionira klima te koji su uzroci i posljedice klimatskih poremećaja. Razvijanjem kreativnosti i dijaloga među sudionicima potiče osvještavanje emocionalne reakcije povezane s dobivenim spoznajama, kao i promišljanje o vlastitoj ulozi u nastanku i rješenju klimatske krize.

Sudjelovanjem u radionici Klimatski kolaž sudionici upoznaju složenost klimatskih promjena, dobivaju sveobuhvatni pregled tog velikog problema te uče kako učinkovito djelovati na pokretanju potrebnih promjena.

Ovaj edukativni alat osmislio je i podijelio Cédric Ringenbach, pod Creative Commons licencom. Širenje igre potiče francuska organizacija La Fresque du Climat. Dosad je gotovo 500.000 ljudi diljem svijeta odigralo Klimatski kolaž, a cilj je senzibilizirati barem 1 milijun ljudi.

U Hrvatskoj igru distribuira i širi udruga Tatavaka u partnerstvu s udrugom La Révolution Albatros. Dodatne informacije moguće je dobiti putem maila klimatskikolaz@gmail.com .

    Daljnji planovi i koraci

    • Pokretanje Arhipelaga bez plastike u srpnju 2021. – prvi korak: Otok Krapanj
    • Pokretanje online virtualne zajednice otoka i malih sredina bez plastike, uz razvijanje zajedničkog brenda na osnovu zlarinskog.
    • Povezivanje s širim temama vezanim uz održivi život na otoku – od gospodarenja otpadom na otoku nadalje.

    Više informacija na www.bezplastike.eu