ExCEed: Pilotiranje iskustvene klimatske edukacije u srednjim školama u Hrvatskoj

Projekt “ExCEeed” je obrazovno partnerstvo između Udruge Tatavaka i Gimnazije Matije Antuna Reljkovića koje smo implementirali od kolovoza do prosinca 2022. u istočnoj Hrvatskoj, u Vinkovcima. Partnerstvo je osnovano za sukreiranje prvog kurikuluma za srednje škole u Hrvatskoj kojim se pokreće fakultativni predmet o klimatskim promjenama i održivosti. “ExCEed” je zamišljen kao participativni, sukreativni i akcijski eksperiment obrazovanja o klimatskim promjenama dostupan svim mladim ljudima bez obzira na njihovu pozadinu. Ideja kojom smo se vodili bila je nadmašiti sva ograničenja, percipirana ili stvarna, koja nameće transmisivna paradigma poučavanja odozgo prema dolje koja dominira hrvatskim sektorom formalnog obrazovanja. Njegove tri glavne ciljne skupine bili su nastavnici, učenici i lokalna zajednica.

Projekt je okupio nastavnice fizike, kemije, biologije i geografije koje su izradile interdisciplinarni kurikulum fakultativnog predmeta „Klimatska otpornost“. Tatavaka ih je podržala kroz aktivnosti izgradnje kapaciteta – kontinuirani rad na prilagodbi i razvoju Tatavakinih (i drugih) metoda neformalnog učenja te međunarodnu obuku za kreatore promjena u zajednici.

Uključio je ukupno 221 učenika Gimnazije Matije Antuna Reljkovića kroz proces aktivnog istraživačkog učenja i pilotiranja dijelova kurikuluma, što je ojačalo njihove poduzetničke vještine i vještine rješavanja problema te ih potaknulo na nove načine razmišljanja i djelovanja u vremenu klimatske krize.

Rad u zajednici integriran u kurikulum donio je konkretnu korist kroz primijenjeno učenje u zajednicama Vinkovaca i Križevaca, tkajući niti aktivne zajednice spremne suočiti se s klimatskim promjenama kroz inovativna rješenja.

Nositelj: Udruga Tatavaka

Partner: Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci

Vrijednost projekta: 34.050,00 EUR

Projekt je financijski omogućio program EIT Climate-KIC .